Vad är barnbyn?

Vad är barnbyn?

Barnbyn Villa Infantil Vida Nueva är ett hem för barn i Bolivia, som på ett eller annat sätt inte kan bo med sina föräldrar. Vissa föräldrar har inte råd att ha barnen hemma och andra barn är föräldralösa. Idag bor det cirka 35 barn på barnbyn i åldrarna 2- 19 år. Vissa barn har flera syskon på barnbyn och andra har kommit hit själva. 

Barnbyn drivs i huvudsak genom fadderverksamhet från Sverige och medel skickas varje månad till driften genom Boliviavännernas insamlingsstiftelse, som sedan mitten på 80-talet engagerade i barnbyn Vida Nueva. Initiativet till barnbyn togs av missionärerna Birgith och William Lamberth som i början av 80-talet startade ett barnhem i kyrkans lokaler i Quillacollo. I takt med att barnhemmet växte byggde de med hjälp från Sverige, barnbyn i slutet av 80-talet.


Barnbyn är belägen i Quillacollo som ligger i utkanten av staden Cochabamba. Staden ligger på en bergsplatå 2570 meter över havet och runt omkring reser sig höga berg. Barnbyn ligger på en tomt som är på 17 000 m2. På tomten finns det 4 stycken barnhus, tre för flickor och 1 för pojkar. I varje hus bor det 10-12 barn tillsammans med en tía eller tío (faster/farbror), som arbetar i huset och fungerar som en förälder som finns närvarande dygnet runt. Det finns också 1 hus för adolecentes (ungdomar) som får klara sig själva utan en tío eller en tía, för att de ska få förbereda sig för ett liv utanför barnbyn. På tomten finns en byggnad för storköket och administrationen. I köket lagar en anställd kokerska frukost och lunch, medan middag lagar barnen själva i storköket med hjälp av personalen. På administrationen har Jhonny som är föreståndaren för barnbyn sitt kontor. Han är den som har kontakt med Sverige och som ser till att allt sköts som det ska på barnbyn. Även barnpsykologen och socialarbetaren har sina kontor här.

På den stora tomten finns det mycket möjligheter till lek, med två lekparker och en fotbollsplan som flitigt används av alla barn. På tomten finns odlingar av bland annat majs, potatis, lök, tomater, gurka och morötter. Barnbyn har egen borrad brunn och det finns god tillgång till vatten för odlingarna. På gården finns ett 50-tal hönor som försörjer barnbyn med ägg samt en ko med kalv som tillför mjölk och ost. Varje dag hjälper de äldre barnen till med att arbeta en timme i grönsakslanden, i köket eller i andra funktioner som behöver fungera på barnbyn. Varje dag bakas det bröd som säljs utanför barnbyn, för att på så vis få in lite extra pengar.

Barnen går i skolan Millivoy som ligger i kvarteret intill. Där finns förskola och grundskola. Målsättningen är att alla barn ska få en bra utbildning för att klara sig i samhället utanför.